tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Miért ne változtatnánk már ma?

Szerző: | 2020. december 28. | Elmélkedés

(…) Minden napi döntésünkkel egyelőre lehetőségünk van szabadon választani: én pl. valamelyik nap rohantam egy közjegyzőhöz és úgy gondoltam, megtehetem, hogy beszaladok autóval a városközpontba. Az ökológiai terheket nem is említve a parkolás lehetetlen volt: 20 perces keringés után 3 órára egy üres parkolóházban 1800 Ft-ért pihentettem az autót. Szégyen szemre. Erre mondják, amikor már fáj az ökológiai bűn. Egy héttel később megint kellett mennem. Elkértem a fiam kerékpárját és 13 perc alatt voltam ott. (Kevesebb alatt, mint a korábbi parkolóhely keresésem.) Sőt, jobban is éreztem magamat. Mindkét esetben megvolt előre a választási lehetőségem.

Ferenc pápa a LS14 alatt így ír: „… a környezeti válság konkrét megoldásainak keresésére irányuló sok törekvés nemcsak a hatalmasok elutasítása miatt szokott kudarcot vallani, hanem a többiek érdektelensége miatt is. A magatartásformák, amelyek akadályozzák a megoldás útjait – a hívők között is –, a probléma tagadásától a közömbösségig, a kényelmes beletörődésig vagy a technikai megoldásokban való vak bizalomig terjednek. Új, egyetemes szolidaritásra van szükségünk. Ahogyan a dél-afrikai püspökök mondták: „mindenki tehetségére és részvételére szükség van az Isten teremtésével való emberi visszaélés okozta kár helyreállítására”. Még mi is elutasítjuk a kézenfekvő megoldásokat az hívén, hogy megtehetjük, vagy jobban járunk, ha modernebbnek hitt elveket követünk és gyakorlatot valósítunk meg.

(…) a pápa ugyanebben a művében „a világ hálás szemlélésére” kér minket. Az LS220 alatt így: az ökológiai „megtérés olyan magatartásformákat eredményez, amelyek egybekapcsolódnak azért, hogy nagylelkű és gyengéd gondoskodásra indítsanak. Mindenekelőtt hálát és ingyenességet foglal magában, vagyis az Atya szeretetéből kapott világ ajándékként való elismerését, ami következményként ingyenesen lemondó tetteket és nagylelkű cselekedeteket eredményez, még ha senki sem látja vagy ismeri is meg őket: „Ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. […] és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked” (Mt 6,3–4).” Mi ezt adhatjuk ehhez a világi kétségbeeséshez, hogy hálásak vagyunk a létünkért. A gyermekeinket pedig felvilágosítjuk, hogy bár nem felelősek a mi bűneinkért, de mégis ezzel kell együtt élniük, amilyen reziliensen (ellenállóan) csak tudnak. Korlátokkal is lehet boldogságot megélni, feltéve, hogy nem vázolunk fel magunknak megvalósíthatatlan vágyakat.

Ha szeretnél nagyon szépet és ugyanakkor szókimondót látni, akkor nézz Yann Arthus-Bertrand-t. A legutóbbi HUMAN c. filmje még a HOME-ot is lekörözi.

Ahogy az idős hölgy mondja 1:56-nál: „ha képes vagyok boldog lenni az életemben, akkor utána is az leszek” (szabad fordításban).

Ha nincs időd a teljes filmre, akkor nézd meg innen

a 7. percig! Képzeld el ezt a beszélgetést a gyermekeiddel! Nem érezzük ennyire súlyosnak a mi helyzetünket, de valójában nagyon is az! A legjobb „Ágnesek” a gyermekeink közül meg fogják nekünk mutatni, mit jelent nem utálni minket és megmutatják mit jelent a tetteink ellenére szeretni minket. Az lesz nekünk a feloldozás.

Az eszközök pedig ott vannak a lábunk előtt. Senki sem tiltja, hogy mától megváltozzunk.

A szerzőről

Caritas in veritate!” Valóság-alapú szeretetet! Cél – amit el akarunk érni: a Laudato sí’ és a Felelősségünk a teremtett világért üzeneteinek gyors, pontos megjelenítése a társadalmi közbeszédben. A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Munkacsoport 2016 alakult meg. A munkacsoport folyamatosan bővül. Személyi átfedések, többes tagság révén kezdetektől együttműködünk a Naphimnusz Egyesülettel, több teremtésvédelmi körrel, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanáccsal és más környezetvédelmi civil szervezetekkel.

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...