tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Boldogság

Szerző: | 2023. január 29. | Elmélkedés

Miért alakul át a boldogság utáni emberi vágy boldogtalansággá? Miért, hogy a dolgok olyan szépen indulnak, az ember nyitott a jóra, és mégis összekuszálódik minden?

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve, laikus módon fogalmazva: Az emberi agyban a kapott üzenetek általában három rendszerben nyernek értelmet. Az első rendszerben a vészhelyzetet érzékeljük. Valami baj történik. Ekkor felgyullad bennünk egy lámpa. Elkezd verni a szívünk vagy szédülünk. A második rendszerben ezt érzékeljük: enni kell. Ha baj van, akkor stressz hormonok termelődnek, és azt üzenik, hogy valamit meg kell szerezni. Birtokolni kell. A harmadik agyi üzenet pedig ez: egyedül nem megy. Kapcsolódni kell valakihez. Igy tudunk csak fennmaradni.

Egy pici babát figyel a család. Milyen édes! Mosolyog! A felnőttek szétröppennek, és egyre inkább a rosszra koncentrálnak. A bajokról beszélnek, amik elől ki kell térni. A vész elkerülése miatt állandó, negatív előjelű készültségbe helyezzük az agyunkat, és a fenti sorban csak az első, vészjósló üzenetet halljuk meg. Ráadásul a mai média mindent meg is tesz ezért. Ha bekapcsoljuk a készülékeket, különféle formában ezt az üzenetet küldik felénk: Vigyázz, baj van! A kapcsolati rendszert pedig egy-két cicával vagy kutyuskával igyekeznek pótolni.

Ezért az ember választás előtt áll. Hagyjuk, hogy az agyunknak ez a beállítódása ösztönösen irányítson bennünket, vagy képesek vagyunk áthangolódni arra, hogy a jóból táplálkozzunk. Ennek a világnak a lehangoló-gépéhez igazodunk, vagy meghalljuk Jézus első szavát: Boldogok! Ez volt valójában Jézus fő üzenete. Elképzelem, ahogyan körbenézett azon a hegyen, és ezt mondta, boldogok! Talán egy kis szünetet is tarthatott, mert annyira fontos volt ez a szó.

Jézus ránk néz, és azt mondja: Boldogok! Nem azt mondja, hogy ha szegény vagy Lélekben, akkor boldog vagy. Nem, ez egy kijelentő mondat: Boldogok vagytok!

A boldogság nem szentimentalizmus. Jézus azt szeretné, ha más látószögből néznénk rá az életünkre. Ez a boldogmondások lényege: a boldogság oldaláról tekintsünk rá mindenre! Boldogok vagytok!

2023. január 29. – Évközi 4. vasárnap
Abban az időben: Jézus, látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket.
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”

Mt 5,1-12a

Kép: Ferenczy Károly: Hegyi beszéd (Nemzeti Galéria)

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...