Boldogság

Szerző: | 2023. január 29. | Elmélkedés

Miért alakul át a boldogság utáni emberi vágy boldogtalansággá? Miért, hogy a dolgok olyan szépen indulnak, az ember nyitott a jóra, és mégis összekuszálódik minden?

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve, laikus módon fogalmazva: Az emberi agyban a kapott üzenetek általában három rendszerben nyernek értelmet. Az első rendszerben a vészhelyzetet érzékeljük. Valami baj történik. Ekkor felgyullad bennünk egy lámpa. Elkezd verni a szívünk vagy szédülünk. A második rendszerben ezt érzékeljük: enni kell. Ha baj van, akkor stressz hormonok termelődnek, és azt üzenik, hogy valamit meg kell szerezni. Birtokolni kell. A harmadik agyi üzenet pedig ez: egyedül nem megy. Kapcsolódni kell valakihez. Igy tudunk csak fennmaradni.

Egy pici babát figyel a család. Milyen édes! Mosolyog! A felnőttek szétröppennek, és egyre inkább a rosszra koncentrálnak. A bajokról beszélnek, amik elől ki kell térni. A vész elkerülése miatt állandó, negatív előjelű készültségbe helyezzük az agyunkat, és a fenti sorban csak az első, vészjósló üzenetet halljuk meg. Ráadásul a mai média mindent meg is tesz ezért. Ha bekapcsoljuk a készülékeket, különféle formában ezt az üzenetet küldik felénk: Vigyázz, baj van! A kapcsolati rendszert pedig egy-két cicával vagy kutyuskával igyekeznek pótolni.

Ezért az ember választás előtt áll. Hagyjuk, hogy az agyunknak ez a beállítódása ösztönösen irányítson bennünket, vagy képesek vagyunk áthangolódni arra, hogy a jóból táplálkozzunk. Ennek a világnak a lehangoló-gépéhez igazodunk, vagy meghalljuk Jézus első szavát: Boldogok! Ez volt valójában Jézus fő üzenete. Elképzelem, ahogyan körbenézett azon a hegyen, és ezt mondta, boldogok! Talán egy kis szünetet is tarthatott, mert annyira fontos volt ez a szó.

Jézus ránk néz, és azt mondja: Boldogok! Nem azt mondja, hogy ha szegény vagy Lélekben, akkor boldog vagy. Nem, ez egy kijelentő mondat: Boldogok vagytok!

A boldogság nem szentimentalizmus. Jézus azt szeretné, ha más látószögből néznénk rá az életünkre. Ez a boldogmondások lényege: a boldogság oldaláról tekintsünk rá mindenre! Boldogok vagytok!

2023. január 29. – Évközi 4. vasárnap
Abban az időben: Jézus, látva a tömeget, fölment a hegyre, leült, tanítványai pedig köréje gyűltek. Akkor szólásra nyitotta ajkát, és így tanította őket:
„Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek.
Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.
Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert ők kielégítést nyernek.
Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak. Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Istent.
Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.
Boldogok, akiket üldöznek az igazságért, mert övék a mennyek országa.
Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak titeket és üldöznek, ha hazudozva mindenféle gonoszsággal vádolnak titeket.
Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a ti jutalmatok az égben.”

Mt 5,1-12a

Kép: Ferenczy Károly: Hegyi beszéd (Nemzeti Galéria)

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége április 26 és 28-a között tartotta éves küldöttgyűlését Balassagyarmaton, amelyen egyben a szervezet alapításának 35. évfordulójáról is megemlékeztek. Az eseményen a Keresztény Értelmiségi Kör, valamint a beregszászi és...

Civil percek #123 (2024.05.11)

Civil percek #123 (2024.05.11)

„Karrier vagy anyaság – szükségszerű a választás?” címmel tartották meg a Szólj be a papnak! májusi alkalmát a belvárosi Scrutonban, ahol Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Hajdúné Tóth Lívia református lelkipásztor, és Tornya Erika Sacré Coeur nővér...

Civil percek #122 (2024.05.04)

Civil percek #122 (2024.05.04)

Fenntarthatósági tábort szervez a Mária Rádió Alapítvány Terényben augusztus 21-26 között. A tábor célja, hogy a 15 és 20 év közötti korosztályt közelebb hozza az élet valódi értékeihez és a fenntartható életmódhoz. A táborban a gyakorlati és elméleti foglalkozások...

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

„Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek” címmel nyílt fotókiállítás május 17-én délután 5 órakor a Hírös Agora Előcsarnokában, Kecskeméten. A megnyitóbeszédet Dr. Berényi Tivadar, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kecskeméti Csoportjának elnöke...