tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Sztárkavalkáddal újul meg a Református Zenei Fesztivál

Szerző: | 2023. május 15. | Hírek

Országos- és nemzetközi hírű fellépők váltják egymást pünkösd hétvégéjén a budapesi Kálvin téren és környékén: hat helyszínen több mint hatvan rendezvény várja a közönséget három napon át, ráadásul teljesen ingyen. A Református Zenei Fesztivál ezzel a főváros egyik legnagyobb ingyenes zenei rendezvényévé növi ki magát.

Orgonamaraton, jazzkoncert, táncház, gyermekműsorok, kiállítás, ismeretterjesztő előadások – ez mind belefér május utolsó hétvégéjébe a budapesti belvárosban. Idén minden korábbinál változatosabb programkínálattal indul a csaknem két évtizede, Böszörményi Gergely által alapított Református Zenei Fesztivál. A rendezvény ez évtől új művészeti vezetőt is szerződtetett. Tóth Endre zenetörténész – aki a Müpa és a Bartók Rádió munkatársa is – azt mondja: évről évre nagyobb presztizse van a rendezvénynek, így nem csoda, ha egyre nagyobb nevek fogadják el a felkérésüket.

Fellép többek közöt ifjabb Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongoraművész, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának muzsikusai, a Finucci Bros Quartet Tabáni Istvánnal, Bognár Szilvia, a Tárkány Művek, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, a Borbély Műhely, Rajkai Zoltán színművész, a Söndörgő, a Dalinda, a Magidom, Pálúr János és Szabó Balázs orgonaművészek, a Szent Efrém Férfikar, a Sebő-együttes, a Kaláka, a Vujicsics Együttes és még nagyon sokan mások.

A kínálatból is látható, hogy a Református Zenei Fesztivál nem egy rétegrendezvény. Itt a klasszikus zenétől a popig mindenki megtalálhatja a neki tetszőt – reformátusok és nem reformátusok egyaránt

– mondja Tóth Endre.

A rendezvény nemcsak nevében, de lelkületében is református: ragaszkodik a hagyományokhoz, de ugyanúgy benne van a megújulás iránti igény. A szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetője szerint ez látható is a korábbi évekhez képest elért fejlődésen. Zila Gábor hozzátette:

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 18. alkalommal megtartott fesztivál valóban felnőttkorba lépett. Nem csupán kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, hanem missziós eszköz is. A fellépők több mint fele református, szellemi kincseink bemutatásával pedig azokat is meg kell tudnunk szólítani, akik szeretnének utat találni egyházunkhoz.

A Református Zenei Fesztivált 2023. május 26. és 28. között tartják összesen hat helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, az egykori ADNA Kávézóban, a Kálvin Kamara Kertben, a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomokban.

Részletes program: rzf.reformatus.hu

Kép forrása: reformatus.hu

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...