tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Szentivánéji álmatlanság

Szerző: | 2021. június 28. | Elmélkedés, Társadalmi tanítás

„A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási események gyakorisága és vehemenciája egyaránt folyamatosan növekszik” – tudósítanak a tudósok szikár szaknyelven cikkben, jelentésben, egyetemi katedrán vagy ötven éve.  És megfogalmazzák bulvárban, primitív közérthetőséggel is: „Egyre több vihar lesz és ezek egyre erősebbek lesznek,  egyre több hőhullám lesz, és ezek egyre melegebbek lesznek, egyre több felhőszakadás lesz és ezek egyre több csapadékot adnak, egyre több aszály lesz és egyre szárazabbak, egyre több szélsőséges hideg lesz, egyre nagyobb faggyal, egyre több hóvihar és ónos eső lesz egyre több hóval és jéggel.”

Igen, Európában is. Igen, Közép-Európában is. Igen, a Morva-medencében is. Igen, a Kárpát-medencében is.

“Ma néked, holnap nékem, édesem”

mondja – mily nagyon ideillőn! – a kéjhölgy a római színben Madáchnál.

Igen: ma nekik, holnap nekünk.

De már „tegnap” a spanyoloknak, tegnapelőtt a németeknek, tegnapelőtt-előtt a szíreknek, és már – a metaforánál maradva – „hetek óta”  Indiában, a Fülöp-szigeteken, és hónapok óta, azaz már régóta Közép-Afrikában és Közép-Amerikában.

Az ilyen képek, tudósítások régóta közelítenek hozzánk.Most már elég közeliek vajon?
Hány km az elég közel?
Mosonmagyaróvárnak elég közel, de Csengernek még nem?
És Budapestnek?
Brüsszelnek?

Mire elég ez a közelség?
Pénzadományt küldünk nekik az ökumenikus segélyszervezettel?
Utánanézünk a saját kitettségünknek? Egyéni, családi, közösségi szinten?
Választási év van, EU jövőképalkotási folyamat folyik: átgondoljuk-e és szóvá tesszük-e a legfontosabb teendőinket?Lesz-e nemzeti minimum, lesz-e európai minimum legalább a fenntarthatóság és állóképesség kérdéseiben, szakmai alapon?

„The benefits of strong and early action far outweigh the economic costs of not acting” – a határozott és korai klímavédelmi cselekvés hasznai messze jelentősebbek még a tétlenség okozta kárnál is, mutatta ki híres jelentésében 2006-ban Nicholas Stern brit közgazdász. És a tétlenség okozta éves kár tíz-húszszorosan haladja meg a kármegelőzés költségeit. Quod erat demostrandum – mibe kerül ez most a morváknak? (Mindegy, a szent GDP-t a sérültek ellátása, a holtak eltemetése, kárelhárítás, a romeltakarítás, és az újjáépítés egyaránt növeli. Kit érdekel a nemzeti vagyon? Fő a szent nemzeti jövedelem…)

Korai klímavédelmi és állóképességi bavatkozásról, építkezésről már nem lehet szó.
De erőteljesről, határozottról még lehetne.

„A hír hallatán néhány másodpercnyi csendet követően, az izgalom a tetőfokára hágott… »A förgeteg itt zúg a szomszédban és mi tétovázunk? Nem, cselekedni fogunk!«”
Igen, ilyen is volt már Pesten.

De tán hosszú is már ennyit filozofálni. Foglalkozási ártalom.
Végülis: történt valami?
Néhány morva kisváros rosszat álmodott Szentivánéjen, 2021-ben.
Na és?

Zlinszky János

A szerzőről

Caritas in veritate!” Valóság-alapú szeretetet! Cél – amit el akarunk érni: a Laudato sí’ és a Felelősségünk a teremtett világért üzeneteinek gyors, pontos megjelenítése a társadalmi közbeszédben. A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Munkacsoport 2016 alakult meg. A munkacsoport folyamatosan bővül. Személyi átfedések, többes tagság révén kezdetektől együttműködünk a Naphimnusz Egyesülettel, több teremtésvédelmi körrel, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanáccsal és más környezetvédelmi civil szervezetekkel.

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...