Mi a teremtésvédelem?

Szerző: | 2023. augusztus 17. | Társadalmi tanítás

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál!

Nem is elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet, hogy ne ártsunk a természet károsításával a többi embernek: ezt a szolidaritás, a humánum is így kívánná. A teremtésvédelem nem egyszerűen igazságosság – több annál!

Teremtésvédelemről akkor beszélünk, ha a természetet olyan ajándéknak látjuk, amelyet egy nagyon szeretett személytől kaptunk, s emiatt óvjuk, védjük, gyönyörködünk benne. Teremtésvédelem az, amikor szeretettel bánunk az ajándékkal, mert a szeretett ajándékozót látjuk benne és mögötte.
A teremtésvédelem tehát: szeretet! A teremtésvédelem célja a Teremtő és teremtményi iránti szeretetünk gyakorlása.

A teremtés-védő ember akkor sem pusztít, kínoz, szennyez, ha ezzel nem idézne elő fenntarthatatlan helyzetet. A teremtés-védő ember akkor sem rombol, irt, tékozol, ha ezzel nem károsítana senki mást. Azért nem, mert az élő teremtmények irtása, pusztítása, kínzása a szeretet ellen való. Azért nem, mert a talaj, a víz, a levegő, a földi tájak és a kozmosz szennyezése, kimerítése, megterhelése a szeretet ellen való.

Mégis: a teremtésvédelem nem elsősorban arról szól, hogy mit nem teszünk a világgal és a világban.

  • A szeretet nem merülhet ki abban, hogy nem ártunk.
  • A szeretet gyönyörködik, gyógyít, éltet és gondoz.
  • A szeretet nem lankad el, sem kedvét nem veszti a reábízottak szolgálatában.
  • A szeretet türelmesen elviseli a többi teremtményt, amelyek ugyanúgy Isten akaratából élnek, mint mi magunk.
  • A szeretet jó a növényekhez és állatokhoz, az emberekhez, a tájakhoz, a vizekhez, és minden létezőhöz.
  • A szeretet nem féltékeny a többi teremtményre, nem sajnálja tőlük az életteret, és az élet, a lét lehetőségét.
  • A szeretet nem csak a maga javát keresi, nem törekszik kizárólagosságra.
  • A szeretet nem többet akar, hanem jobbat, tökéletesebbet. Ez a fejlődés lényege.
  • A szeretet óvja, el akarja tanulni, és gyakorolni akarja a természet harmóniáját, egyensúlyát, megbízhatóságát. Ez a fenntarthatóság lényege.

A fenntartható fejlődés tehát nem célja a teremtésvédelemnek, hanem következménye.

Dr. Zlinszky János

Címlapkép: Ron Lach fotója a Pexels oldaláról.

A szerzőről

Caritas in veritate!” Valóság-alapú szeretetet! Cél – amit el akarunk érni: a Laudato sí’ és a Felelősségünk a teremtett világért üzeneteinek gyors, pontos megjelenítése a társadalmi közbeszédben. A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Munkacsoport 2016 alakult meg. A munkacsoport folyamatosan bővül. Személyi átfedések, többes tagság révén kezdetektől együttműködünk a Naphimnusz Egyesülettel, több teremtésvédelmi körrel, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanáccsal és más környezetvédelmi civil szervezetekkel.

Legfrisebb

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége április 26 és 28-a között tartotta éves küldöttgyűlését Balassagyarmaton, amelyen egyben a szervezet alapításának 35. évfordulójáról is megemlékeztek. Az eseményen a Keresztény Értelmiségi Kör, valamint a beregszászi és...

Civil percek #123 (2024.05.11)

Civil percek #123 (2024.05.11)

„Karrier vagy anyaság – szükségszerű a választás?” címmel tartották meg a Szólj be a papnak! májusi alkalmát a belvárosi Scrutonban, ahol Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Hajdúné Tóth Lívia református lelkipásztor, és Tornya Erika Sacré Coeur nővér...

Civil percek #122 (2024.05.04)

Civil percek #122 (2024.05.04)

Fenntarthatósági tábort szervez a Mária Rádió Alapítvány Terényben augusztus 21-26 között. A tábor célja, hogy a 15 és 20 év közötti korosztályt közelebb hozza az élet valódi értékeihez és a fenntartható életmódhoz. A táborban a gyakorlati és elméleti foglalkozások...

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

„Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek” címmel nyílt fotókiállítás május 17-én délután 5 órakor a Hírös Agora Előcsarnokában, Kecskeméten. A megnyitóbeszédet Dr. Berényi Tivadar, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kecskeméti Csoportjának elnöke...