tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Mi a teremtésvédelem?

Szerző: | 2023. augusztus 17. | Társadalmi tanítás

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál!

Nem is elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet, hogy ne ártsunk a természet károsításával a többi embernek: ezt a szolidaritás, a humánum is így kívánná. A teremtésvédelem nem egyszerűen igazságosság – több annál!

Teremtésvédelemről akkor beszélünk, ha a természetet olyan ajándéknak látjuk, amelyet egy nagyon szeretett személytől kaptunk, s emiatt óvjuk, védjük, gyönyörködünk benne. Teremtésvédelem az, amikor szeretettel bánunk az ajándékkal, mert a szeretett ajándékozót látjuk benne és mögötte.
A teremtésvédelem tehát: szeretet! A teremtésvédelem célja a Teremtő és teremtményi iránti szeretetünk gyakorlása.

A teremtés-védő ember akkor sem pusztít, kínoz, szennyez, ha ezzel nem idézne elő fenntarthatatlan helyzetet. A teremtés-védő ember akkor sem rombol, irt, tékozol, ha ezzel nem károsítana senki mást. Azért nem, mert az élő teremtmények irtása, pusztítása, kínzása a szeretet ellen való. Azért nem, mert a talaj, a víz, a levegő, a földi tájak és a kozmosz szennyezése, kimerítése, megterhelése a szeretet ellen való.

Mégis: a teremtésvédelem nem elsősorban arról szól, hogy mit nem teszünk a világgal és a világban.

  • A szeretet nem merülhet ki abban, hogy nem ártunk.
  • A szeretet gyönyörködik, gyógyít, éltet és gondoz.
  • A szeretet nem lankad el, sem kedvét nem veszti a reábízottak szolgálatában.
  • A szeretet türelmesen elviseli a többi teremtményt, amelyek ugyanúgy Isten akaratából élnek, mint mi magunk.
  • A szeretet jó a növényekhez és állatokhoz, az emberekhez, a tájakhoz, a vizekhez, és minden létezőhöz.
  • A szeretet nem féltékeny a többi teremtményre, nem sajnálja tőlük az életteret, és az élet, a lét lehetőségét.
  • A szeretet nem csak a maga javát keresi, nem törekszik kizárólagosságra.
  • A szeretet nem többet akar, hanem jobbat, tökéletesebbet. Ez a fejlődés lényege.
  • A szeretet óvja, el akarja tanulni, és gyakorolni akarja a természet harmóniáját, egyensúlyát, megbízhatóságát. Ez a fenntarthatóság lényege.

A fenntartható fejlődés tehát nem célja a teremtésvédelemnek, hanem következménye.

Dr. Zlinszky János

Címlapkép: Ron Lach fotója a Pexels oldaláról.

A szerzőről

Caritas in veritate!” Valóság-alapú szeretetet! Cél – amit el akarunk érni: a Laudato sí’ és a Felelősségünk a teremtett világért üzeneteinek gyors, pontos megjelenítése a társadalmi közbeszédben. A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Munkacsoport 2016 alakult meg. A munkacsoport folyamatosan bővül. Személyi átfedések, többes tagság révén kezdetektől együttműködünk a Naphimnusz Egyesülettel, több teremtésvédelmi körrel, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanáccsal és más környezetvédelmi civil szervezetekkel.

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...