tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Karácsonyi zsibvásár

Szerző: | 2022. december 20. | Elmélkedés

Karácsonyi kínálat! Kivételes ajánlat! A te ajándékod! Karácsonyi dupla! Karácsonyi tripla! Karácsonyi szenzáció! Karácsonyi digitális! Karácsonyi szuper! Karácsonyi hiperszuper! Vezeték nélküli! Kívül ropogós, belül szaftos! Cukrozott és kandírozott! Kockázat és mellékhatás nélkül! Töltsd le az applikációt! Töltsd fel a kódot! Mert  megérdemled! A te stílusod! Élvezet minden darabja! Próbáljad ki! Pont ahogyan szereted! Pörgesd föl az életed! Élmény-pláza! Imádni fogod!

Ekkor harsonázott bele a karácsonyi pláza-zsibongásba, hogy:

― Elég!!!

Ezután, hogy:

― Csend legyen már!

Olyan volt a hang, mint egy arkangyalé. Egyébként ki-ki a maga nyelvén hallhatta. Lassan elcsendesedett a pláza.

Végül elhallgattak a mobiltelefonok is. Hatalmas csend lett. Világméretű. Elhallgattak a műszaki neszek, majd kihunytak a fények. A mobiltelefonoké is.

― Elment az internet! ― panaszkodtak egymásnak kétségbeesetten a plázázók.

― Akkor nekünk annyi! ― állapították meg egyre többen.

Aztán mindenki elnémult. Igazi karácsonyi csend lett, mezők illatával.

Egyszerre csak ott állt előttük az Úr angyala, és beragyogta őket az Úr dicsősége. Amitől persze nagyon megrémültek, mert erre a karácsonyi zsibvásárban legkevésbé sem számítottak. Hiába nyomkodták mobiljaikat, azok némák és süketek maradtak. Vagyis inkább megilletődöttek. De az Úr angyala megnyugtatta őket:

― Ne féljetek! Mert nagy örömet adok tudtul néktek. Megszületett a Megváltótok, Krisztus, az Úr. Ez lesz a jel: találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket.

A plázázók erre némiképpen megnyugodtak:

― Ó hát, ez csak a Kisjézus!

― Ez csak egy karácsonyi szokás.

― Ez csak egy reklámfogás.

― Talán csak az üdvhadsereg.

― Azok meg sem tudnának mukkanni ebben a pláza-zsivajban.

Végül valaki előállt egy hihetőbb magyarázattal:

― Csakhogy, kérem szépen, ez egy virtigli arkangyal, nekem elhihetik! Semmi trükk, semmi lézer, semmi csúcstechnika, hanem egy ízig-vérig angyal, a maga teljes valóságában.

― A maga teljes valóságában ― suttogták egyre többen.

A plázázók megpróbálták lefényképezni, de a mobilok még mindig le voltak bénulva.

― Most mi lesz? ― suttogták a plázázók.

Egyszeribe mennyei seregek sokasága vett körül őket, és dicsőítette Istent e szavakkal:

― Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön az Istennek tetsző embereknek.

Megmukkanni még senki sem mert. Vagyis inkább senkinek sem akaródzott. Mindaddig, amíg a mennyei seregek fel nem emelkedtek a zsibvásárból. Ekkor is csak egy vidéki ember szólalt meg, ízes tájszólásban, amolyan pásztorféle:

― Hát akkor , atyámfiai, menjünk el Betlehembe! Hadd lássuk, ami történt, amit az Úr tudtunkra adott!

― Akkor ez mégis csak egy karácsonyi pásztorjáték ― nyugtatgatták egymást a plázázók. 

De csak akkor nyugodtak meg igazából, amikor visszajött az internet, amikor lassan visszatért az élet, a kerékvágás, a karácsonyi zsibongás.

Néhányan azért mégis nekiindultak.

Kamarás István OJD

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...