Jóléti állam, vagy Közjó?

Szerző: | 2023. február 22. | Hírek, Társadalmi tanítás

Keressük a megoldásokat. Lehetséges a párbeszéd.

Dr. Baritz Sarolta Laura OP és Dr. Pogátsa Zoltán beszélgetnek gazdaságról, fenntarthatóságról, a társadalom elméleti és fájóan aktuális kérdéseiről. A beszélgetés fókuszában Magyarország és Európa előtt álló kihívások szerepelnek, amelyekre válaszokat keresnek két különböző gazdasági modell tükrében.

Laura nővér közgazdász, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) egyik alapítója, amely képzés számos jelentős elismerést kapott az évek során. A KETEG szemlélet fókuszában a közjó és az emberközpontú gazdasági modell áll.

Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője, a skandináv gazdasági modell hazai úttörője, célja a szociális jóléti állam megteremtése. A modell szintén az embert helyezi a középpontba, összhangban a fenntartható gazdasággal. Azt mondja, merjünk elképzelni egy olyan gazdasági rendszert, amelynek nem a növekedés az alapja.

Beszélgetés időpontja: 2023. március 7-én 18:00. Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

Ez a beszélgetés különleges a mai magyar közéletben, mert két különböző nézetet valló szakember beszél egymással és a különbözőségek ellenére azt keresi, mely pontokon tud közös álláspontot találni.

Tudatosan párbeszédnek és nem vitának szánjuk az eseményt, hiszen a jelenlegi helyzetben arra a képességre és szándékra van szükség, amely közösen keresi a megoldásokat.

A beszélgetéseket a hallgatók aktív bevonásával az ország nagyobb egyetemein rendezzük. Célunk, hogy megmutassuk a jövő értelmiségének azt a vitakultúrát, aminek célja a megoldások keresése és a közös jövő építése. A beszélgetéseket Szilas Norbert a Budapesti Corvinus Egyetem docense moderálja.

A sorozat első állomásának szakmai témája a környezetvédelem, fenntarthatóság és a teremtésvédelem témáját járja körül, helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetemen lesz. Az est meghívott vendégei Köves Alexandra ökológiai közgazdász és Zlinszky János biológus.

A sorozatot májusban tervezzük folytatni a Debreceni Egyetemen, ahol Laura nővér és Pogátsa Zoltán beszélgetését követően a meghívott vendégek az oktatásról fognak beszélgetni. A két meghívott szakértő Kőrösiné Dr. Merkl Hilda és Gál Zoltán lesznek. Érdemes követni a sorozat második állomását is, mert ez a téma folyamatosan előkerül, hiszen az egészséges társadalom alapja a tudás, amelyet csak hatékony és mindenki által elérhető oktatáson keresztül lehet megvalósítani.

Terveink szerint a nyári szünet előtt egy mindenkit érintő témával, a pénzügyekkel látogat el a sorozat a Miskolci Egyetemre. Ősszel a Pécsi Tudományegyetemen a szociológia, a Soproni Egyetemen pedig az egészségügy legfontosabb kérdéseiről beszélgetünk a hallgatókkal.

Szervező az Új Egyenlőség online magazin és a KETEG Oikonomia Alapítvány.

További időpontok és témák:

A szerzőről

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) egy alternatív gazdasági képzési program és misszió, amely az Egyház társadalmi tanításán ill. Arisztotelészig visszavezethető gazdasági alapokon nyugszik. A képzésnek egyrészt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, másrészt a Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont. A Sapientián egy négy féléves, posztgraduális, esti szakképzés folyik, a Corvinuson egy szemeszter hosszú, választható tantárgyak formájában tanulják a KETEG tárgyait a hallgatók. A Corvinuson a képzés neve: “Emberközpontú gazdaság”, mivel a képzés logikája szerint a gazdaság alapja és célja az ember. A képzés a Sapientia és a Corvinus által közösen kiadott oklevelet ad.

Legfrisebb

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége április 26 és 28-a között tartotta éves küldöttgyűlését Balassagyarmaton, amelyen egyben a szervezet alapításának 35. évfordulójáról is megemlékeztek. Az eseményen a Keresztény Értelmiségi Kör, valamint a beregszászi és...

Civil percek #123 (2024.05.11)

Civil percek #123 (2024.05.11)

„Karrier vagy anyaság – szükségszerű a választás?” címmel tartották meg a Szólj be a papnak! májusi alkalmát a belvárosi Scrutonban, ahol Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Hajdúné Tóth Lívia református lelkipásztor, és Tornya Erika Sacré Coeur nővér...

Civil percek #122 (2024.05.04)

Civil percek #122 (2024.05.04)

Fenntarthatósági tábort szervez a Mária Rádió Alapítvány Terényben augusztus 21-26 között. A tábor célja, hogy a 15 és 20 év közötti korosztályt közelebb hozza az élet valódi értékeihez és a fenntartható életmódhoz. A táborban a gyakorlati és elméleti foglalkozások...

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

„Csíksomlyó és a Kárpát-medencei keresztény értékek” címmel nyílt fotókiállítás május 17-én délután 5 órakor a Hírös Agora Előcsarnokában, Kecskeméten. A megnyitóbeszédet Dr. Berényi Tivadar, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Kecskeméti Csoportjának elnöke...