tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Jóléti állam, vagy Közjó?

Szerző: | 2023. február 22. | Hírek, Társadalmi tanítás

Keressük a megoldásokat. Lehetséges a párbeszéd.

Dr. Baritz Sarolta Laura OP és Dr. Pogátsa Zoltán beszélgetnek gazdaságról, fenntarthatóságról, a társadalom elméleti és fájóan aktuális kérdéseiről. A beszélgetés fókuszában Magyarország és Európa előtt álló kihívások szerepelnek, amelyekre válaszokat keresnek két különböző gazdasági modell tükrében.

Laura nővér közgazdász, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) egyik alapítója, amely képzés számos jelentős elismerést kapott az évek során. A KETEG szemlélet fókuszában a közjó és az emberközpontú gazdasági modell áll.

Pogátsa Zoltán közgazdász, az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője, a skandináv gazdasági modell hazai úttörője, célja a szociális jóléti állam megteremtése. A modell szintén az embert helyezi a középpontba, összhangban a fenntartható gazdasággal. Azt mondja, merjünk elképzelni egy olyan gazdasági rendszert, amelynek nem a növekedés az alapja.

Beszélgetés időpontja: 2023. március 7-én 18:00. Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem

Ez a beszélgetés különleges a mai magyar közéletben, mert két különböző nézetet valló szakember beszél egymással és a különbözőségek ellenére azt keresi, mely pontokon tud közös álláspontot találni.

Tudatosan párbeszédnek és nem vitának szánjuk az eseményt, hiszen a jelenlegi helyzetben arra a képességre és szándékra van szükség, amely közösen keresi a megoldásokat.

A beszélgetéseket a hallgatók aktív bevonásával az ország nagyobb egyetemein rendezzük. Célunk, hogy megmutassuk a jövő értelmiségének azt a vitakultúrát, aminek célja a megoldások keresése és a közös jövő építése. A beszélgetéseket Szilas Norbert a Budapesti Corvinus Egyetem docense moderálja.

A sorozat első állomásának szakmai témája a környezetvédelem, fenntarthatóság és a teremtésvédelem témáját járja körül, helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetemen lesz. Az est meghívott vendégei Köves Alexandra ökológiai közgazdász és Zlinszky János biológus.

A sorozatot májusban tervezzük folytatni a Debreceni Egyetemen, ahol Laura nővér és Pogátsa Zoltán beszélgetését követően a meghívott vendégek az oktatásról fognak beszélgetni. A két meghívott szakértő Kőrösiné Dr. Merkl Hilda és Gál Zoltán lesznek. Érdemes követni a sorozat második állomását is, mert ez a téma folyamatosan előkerül, hiszen az egészséges társadalom alapja a tudás, amelyet csak hatékony és mindenki által elérhető oktatáson keresztül lehet megvalósítani.

Terveink szerint a nyári szünet előtt egy mindenkit érintő témával, a pénzügyekkel látogat el a sorozat a Miskolci Egyetemre. Ősszel a Pécsi Tudományegyetemen a szociológia, a Soproni Egyetemen pedig az egészségügy legfontosabb kérdéseiről beszélgetünk a hallgatókkal.

Szervező az Új Egyenlőség online magazin és a KETEG Oikonomia Alapítvány.

További időpontok és témák:

A szerzőről

A KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) egy alternatív gazdasági képzési program és misszió, amely az Egyház társadalmi tanításán ill. Arisztotelészig visszavezethető gazdasági alapokon nyugszik. A képzésnek egyrészt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, másrészt a Budapesti Corvinus Egyetem ad otthont. A Sapientián egy négy féléves, posztgraduális, esti szakképzés folyik, a Corvinuson egy szemeszter hosszú, választható tantárgyak formájában tanulják a KETEG tárgyait a hallgatók. A Corvinuson a képzés neve: “Emberközpontú gazdaság”, mivel a képzés logikája szerint a gazdaság alapja és célja az ember. A képzés a Sapientia és a Corvinus által közösen kiadott oklevelet ad.

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...