Jocó karácsonya

Szerző: | 2023. december 24. | Elmélkedés

Jocó félárva gyerek volt. Édesanyja belehalt a szülésbe, apja azóta idült alkoholista lett. Évek óta alig volt egy-egy józan pillanata. Mindenüket elitta: a takaros házat, a háztáji földet. Így végül a falu szélén, egy elhagyott kis garázsban húzták meg magukat. Ott tengették életüket.

Apját a tüdőbetegsége gyakorlatilag ágyhoz kötötte, Jocó napjai koldulással, csavargással teltek.

A téli kemény, hideg napok fagyoskodását a rozzant sparhelt sem tudta enyhíteni, inkább füstölt, mint melegített. Ilyenkor Jocó odabújt köhécselő apjához, és a takaró alatt melegítették egymást.

Ha pedig nem volt mit ennie, bekopogott a plébános úrhoz, aki meleg étellel kínálta.

A szombat délutáni hittanórákon nagyon jól érezte magát, a cserépkályhának támaszkodva mennyei melegség futotta át vézna kis testét.

Karácsony közeledtével minden gyerek egy rajzlapot kapott, azzal a feladattal, hogy le kell rajzolni, milyen ajándékot adnának karácsonyra a kis Jézusnak.

Volt, aki a biciklijét rajzolta a jászol mellé, más a kis autóját, labdáját, kedvenc babáját. Jocó rajzán igencsak elcsodálkozott a plébános úr. Két kis fejecske látszott a jászolban.

Megkérdezte:

– Jocó, te mit ajándékoztál a kis Jézusnak?

– Nincs nekem semmim, amit adhatnék neki – szipogott Jocó –, befeküdnék mellé a jászolba és átölelném, hogy ne fázzon.

(Hofher József SJ története alapján.)

A szerzőről

A Tanítványok.hu oldal a hit alapú civil szervezetek, lelkiségi mozgalmak és közösség híroldala; az Egyház társadalmi tanításával kapcsolatos cikkek gyűjtőhelye és publikációs felület keresztény lelkületű írások alkotóinak.

Legfrisebb

Civil percek #115 (2024.02.24)

Civil percek #115 (2024.02.24)

Civil percek: a hit alapú civil szervezetek és lelkiségi mozgalmak hírei egy helyen forrásmegjelölésekkel.

Zarándok Akadémia 3 – ÚTON

Zarándok Akadémia 3 – ÚTON

A Zarándok Akadémia helyszíne a Pannonhalmi Apátság volt, ahol szakértők a zarándokturizmus jövőjét vitatták meg inspiráló környezetben.

A pedofília megítélése

A pedofília megítélése

A pedofília megítélése a Katolikus Egyház részéről, kiemelve az emberi méltóság és gyermekvédelem fontosságát az erkölcsi tanításban.

Civil percek #114 (2024.02.17)

Civil percek #114 (2024.02.17)

Civil percek: a hit alapú civil szervezetek és lelkiségi mozgalmak hírei egy helyen forrásmegjelölésekkel.