Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Szerző: | 2023. szeptember 12. | Hírek

Idei mottónk „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 100 településen, határon innen és túl.

Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal! Fellép Bogányi Gergely, Boros Misi, Jazzation, Gemma Énekegyüttes, Lackfi János, Csalog Benedek, Ábrahám Márta, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Vonósok. Vendégünk lesz Móser Zoltán fotóművész, Szemerédi Bernadett színművész, a Misztrál Együttes, Orient Enikő textilművész valamint Mayer Éva képzőművész.

Tárlatvezetésekre hívjuk a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Váci Püspöki Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárba, de országszerte több, mint 100 kiállítással várjuk a közönséget.

Irodalmi programjaink során kapcsolódunk Petőfi születésének bicenteniáriumához, verseket hallgathatunk templomokban, dísztermekben, Elefántos Házban vagy a szabad ég alatt.

Vezetett sétákat szervezünk a Fiumei úti sírkertben, Lillafüreden a Palotaszállóban, Nagyszebenben, Debrecenben valamint Hithalmon. Nagymaroson követhetjük a fény útját , a Napot, a Holdat, a csillagokat átívelve korokat, történeket, amik mögött az emlékek laknak.

A gyermekeket kalandjátékra invitáljuk a Margitszigeten, kincskeresésre Hárskúton, kézműves foglalkozásra Zalaegerszegen, orgonatúrára és igehorgászatra Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit templomban vagy a Röppentő Zenekar koncertjére a Szent László Közösségi Házba.

Előadások során bepillantást nyerhetünk a Szentföldi magyar ásatások titkaiba, új évi zsidó gasztronómia ízes világába, választ nyerhetünk legbelsőbb kérdéseinkre, megtanulhatunk „túlélni” emberi módon.

A Tabán Moziban a Csendhez szokott szív c. dokumentumfilmet vetítjük, amiben Eperjes Károly neves egyházi személyiségekkel beszélget és országszerte több életrajzi filmet is megtekinthetünk. Boldog Sándor István szalézi vértanúról szóló oratórikus színházzal Bécsben és Pozsonyban találkozhatnak az érdeklődők. Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a Pécsi Székesegyházban „örömmel muzsikálják” Pál apostol – dalok Pál levelei szerint műsorukat.

Az idei Szakrális Építészeti Konferencia a Ferences Rend 800 évének építészetéről szól, de a fesztivál során több tucat templom építészeti és művészettörténeti érdekességeit is megismerhetjük a Nyitott templomok napján. Lelki programjaink között szerepel zarándoklat, szentségimádás, vesperás, dicsőítő nap és tanúságtétel is.

Kiemelt partnereink: Miskolc városa és az Éltető Lélek Alapítvány, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetesei és a falu közössége valamint Nagyszeben és a HÍD Szebeni Magyar Egyesület.

A megnyitóünnepség hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz szeptember 15-én 15 órakor.

A fesztivál több, mint 450 programja ingyenesen várja látogatóit szeptember 16-24 között!

Részletes program: www.ars-sacra.hu

Legfrisebb

Útkeresés ’24-’25

Útkeresés ’24-’25

Az Útkeresés Háza segíti a közösség tagjait egy mélyülő istenkapcsolat és a hiteles, szabadon megélt emberi kapcsolatok felé. Célja, hogy a fiatalok a lelkiségi és önismereti témákkal való foglalkozás során felfedezzék benső erőforrásaikat, amikből meríteni tudnak az...

Júniusi Háló-S4 Hírlevél

Júniusi Háló-S4 Hírlevél

A Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4  (1052, Bp, Semmelweis u. 4.) programajánló hírlevelét rendszeresen küldjük ki azoknak, akik már jártak valamelyik rendezvényükön, és kérték a feliratkozást. Hírlevelünkre ITT tud feliratkozni...

Civil percek #127 (2024.06.08)

Civil percek #127 (2024.06.08)

Július 26-ig lehet jelentkezni a Hittel az Egyetemen Keresztény Gólyatáborra. Az idén augusztus 5-e és 10-e között megrendezésre kerülő HEGY célja, hogy támogassa a keresztény értelmiségi fiatalokat egyetemi éveik kapujában. A tábor résztvevői a szórakoztató és lelki...

A KIDS Kupa 31. labdajáték versenye: Forró napokon, kemény küzdelmek

A KIDS Kupa 31. labdajáték versenye: Forró napokon, kemény küzdelmek

Forró, napsütéses május végi futballmérkőzésekkel indult a 31. KIDS (Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége) Kupa labdajáték versenyeinek sorozata, amely az idei tanév utolsó rendezvénye volt. Az eredetileg háromnaposra tervezett verseny, sajnos technikai problémák...

„Mellettük állunk”

„Mellettük állunk”

A Csak Egyet Szolgálat Támogatói programjainak keretein belül különleges lehetőségek nyílnak meg. A szervezet munkatársai köszönik mindenkinek, aki hozzájárul, hogy a vendégek a számukra legfontosabb formában jussanak segítséghez. Az előző hónap folyamán 11 új...