tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Szerző: | 2023. szeptember 12. | Hírek

Idei mottónk „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 100 településen, határon innen és túl.

Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal! Fellép Bogányi Gergely, Boros Misi, Jazzation, Gemma Énekegyüttes, Lackfi János, Csalog Benedek, Ábrahám Márta, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Vonósok. Vendégünk lesz Móser Zoltán fotóművész, Szemerédi Bernadett színművész, a Misztrál Együttes, Orient Enikő textilművész valamint Mayer Éva képzőművész.

Tárlatvezetésekre hívjuk a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumba, a Váci Püspöki Palotába, a Magyar Nemzeti Galériába, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárba, de országszerte több, mint 100 kiállítással várjuk a közönséget.

Irodalmi programjaink során kapcsolódunk Petőfi születésének bicenteniáriumához, verseket hallgathatunk templomokban, dísztermekben, Elefántos Házban vagy a szabad ég alatt.

Vezetett sétákat szervezünk a Fiumei úti sírkertben, Lillafüreden a Palotaszállóban, Nagyszebenben, Debrecenben valamint Hithalmon. Nagymaroson követhetjük a fény útját , a Napot, a Holdat, a csillagokat átívelve korokat, történeket, amik mögött az emlékek laknak.

A gyermekeket kalandjátékra invitáljuk a Margitszigeten, kincskeresésre Hárskúton, kézműves foglalkozásra Zalaegerszegen, orgonatúrára és igehorgászatra Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit templomban vagy a Röppentő Zenekar koncertjére a Szent László Közösségi Házba.

Előadások során bepillantást nyerhetünk a Szentföldi magyar ásatások titkaiba, új évi zsidó gasztronómia ízes világába, választ nyerhetünk legbelsőbb kérdéseinkre, megtanulhatunk „túlélni” emberi módon.

A Tabán Moziban a Csendhez szokott szív c. dokumentumfilmet vetítjük, amiben Eperjes Károly neves egyházi személyiségekkel beszélget és országszerte több életrajzi filmet is megtekinthetünk. Boldog Sándor István szalézi vértanúról szóló oratórikus színházzal Bécsben és Pozsonyban találkozhatnak az érdeklődők. Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák a Pécsi Székesegyházban „örömmel muzsikálják” Pál apostol – dalok Pál levelei szerint műsorukat.

Az idei Szakrális Építészeti Konferencia a Ferences Rend 800 évének építészetéről szól, de a fesztivál során több tucat templom építészeti és művészettörténeti érdekességeit is megismerhetjük a Nyitott templomok napján. Lelki programjaink között szerepel zarándoklat, szentségimádás, vesperás, dicsőítő nap és tanúságtétel is.

Kiemelt partnereink: Miskolc városa és az Éltető Lélek Alapítvány, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetesei és a falu közössége valamint Nagyszeben és a HÍD Szebeni Magyar Egyesület.

A megnyitóünnepség hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz szeptember 15-én 15 órakor.

A fesztivál több, mint 450 programja ingyenesen várja látogatóit szeptember 16-24 között!

Részletes program: www.ars-sacra.hu

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...