tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Civil percek, 2023.05.12.

Szerző: | 2023. május 09. | Hírek

III. évfolyam, 19. adás (100.)

A Lehet-e? Fórum soron következő összejövetelét május 11-én délután 5 órakor rendezik meg a Háló Közösségi és Kulturális Központban. A rendezvényen kerekasztal beszélgetés keretében Ferenc pápa egyházreformjáról, annak mértékéről és irányáról, valamint az alakuló egyházképben megmutatkozó hagyományőrző, progresszív és fontolva haladó vonásokról esik szó. A beszélgetők olyan kérdésekre is választ keresnek, mint hogy milyen egyensúly alakul ki a szentségi közösség és a jogi formát öltő szervezet, az intézmény és a karizma, a stabilitás és a dinamika, a pápai primátus, az irgalmasság és az igazságosság, a katolicitás és az egyetemesség, valamint a szubszidiaritás és a szinodalitás között. Meghívott vendégek között szerepel Deák Dániel, az MTA állam- és jogtudományi doktora, Gégény István katolikus hittanár és a Szemlélek magazin lapigazgatója, valamint Kovács Lajos katolikus teológus, gödöllői segédlelkész és a Corvinus Egyetem oktatója. A beszélgetést Kamarás István, író és szociológus moderálja.

Forrás

Ruhagyűjtést szervez a Dorkász Szolgálat Debrecenben és Budapesten a rászorulók számára. A gyűjtőládák pontos helyéről a dorkasz.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás

Keresztény pikniket szervez május 14-én a KÉSZ százhalombattai csoportja az óvárosban 9 és 18 óra között. A szervezők várnak minden keresztény felekezethez tartozó hívőt és érdeklődőt. A Szent László-templomban 9 órakor szentmisével kezdődő napot a Szent László és a Gyorma utca sarkán található kereszt újraszentelése követi, majd családi programok, beszélgetések a Szent László téren.

Forrás

Május 20-án Budapesten, a Párbeszéd Házában rendezik meg a The Trinity Forum következő eseményét „Eligazodni a zűrzavarban – Bűn és erény az erkölcsi zűrzavar korában” címmel. Az esemény célja a gondolkodó vezetők és vezető gondolkodók összekapcsolása, akik együtt foglalkoznak az erények és bűnök kérdésével. A fő erények és bűnök ismerete nélkülözhetetlen erkölcsi iránytűt ad a modern emberek számára. Az előre megosztott szöveggyűjtemény kijelölt szemelvényeit moderátorok segítségével dolgozzák fel, nyitott és sokszínű társaságban. A részvételhez jegy vásárlása szükséges a szervezők honlapján.

Forrás

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében május 20-án és június 11-én Takács Ágoston régész, muzeológus mutatja be a Margit-sziget középkori történetét. A Szabadtéri színpad buszmegállójában induló másfél-két órás program során a szigeten található középkori romokat járják be a résztvevők, és megismerkednek az épületek, lakók történetével, valamint a legfrissebb régészeti kutatások eredményeivel. Jelentkezni az Ars Sacra weboldalán lehet.

Forrás

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület, a Veszprémi Érsekség és a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola „Megújítod a Föld színét” címmel közös rendezvényt szervez május 22-én, hétfőn, fél 3 és 8 között a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Az esemény célja, hogy a szív szeretetével világítsa meg a Föld és a szegények helyzetét, és utat mutasson közös otthonunk védelmére és művelésére. A program többek között előadásokat, tanúságtételeket és asztal körüli kiscsoportos beszélgetéseket tartalmaz. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő május 15.

Forrás

Jim Blount atya, aki korábbi missziós útjai során sok ezer embert ráébresztett a korunkban zajló szellemi harcban Magyarország küldetésére, az Országos Lelkipásztori Intézet meghívására pünkösdkor ismét hazánkba látogat. Budapesten, a Máriaremetei Kegytemplom parkjában május 27-én 10 órától 10.000 magyar fiatalhoz szeretne szólni. Jim Blount atya arra kérte szervezőket, hogy minden fiatal résztvevő kapjon egy rózsafüzért. Az eseményt szervező Emmánuel Közösség, Szeretetláng Mozgalom és Szociális Testvérek Társasága azt kéri, hogy akinek van nem használt rózsafüzére, vagy újat szeretne ajándékozni, küldje el postán borítékba téve a következő címre: 1525 Budapest, Postafiók 56.

Forrás

Négynapos Apolló kurzus indul július 5-én Budapesten, a Krisztus Király Missziós Központban. A kurzuson a résztvevők megtanulhatják, hogyan közvetíthetik hatékonyan a Biblia üzeneteit kisközösségekben, órákon, liturgiákon és prédikációk során. A képzés gyakorlati jellegű, és olyanok számára ajánlott, akik olyan „ékesszólóan” akarnak beszélni, mint az Apostolok cselekedetiből ismert Apolló. Jelentkezési határidő május 31. Jelentkezni a Szent András Evangelizációs Iskola honlapján található kérdőív kitöltésével lehet.

Forrás

Adás

A Civil percek mostani, 100. adása után fél éves szabadságra megy. Találkozunk 2023. november 17-én.

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...