tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Civil percek, 2023.05.05.

Szerző: | 2023. május 04. | Hírek

A Debreceni Egyetem adott otthont a „Jóléti állam vagy Közjó” címmel indított beszélgetéssorozat április 24-i alkalmának. A közéleti beszélgetéseken Baritz Sarolta Laura domonkos rendi nővér, közgazdász és Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus beszélgetnek a két gazdasági, társadalmi modellről, vendégeik pedig egy-egy szakmai kérdésről. Az oktatáspolitikáról rendezett pódiumbeszélgetés vendégei Kőrösiné dr. Merkl Hilda egyetemi adjunktus, közoktatás kutató, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja és Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője voltak.

Forrás

A Csak Egyet Szolgálat képviselőivel is találkozott Ferenc pápa magyarországi látogatása során. Kunszabó Zoltán és Kunszabóné Pataki Anna néhány percben személyesen mutathatták be a szolgálatot a Rózsák tén. „Mintha a mennyországból kaptunk volna pecsétet a munkánkra” címmel olvashatjuk élménybeszámolójukat a Mandiner hírportálon.

Forrás

Az egyház és az állam kapcsolatát vitatják meg május 17-én, szerdán 17:30-kor kerül sor Kecskeméten, a katolikus főplébánia közösségi házának nagytermében „Veled vagy nélküled? – Az egyház és az állam kapcsolata” címmel. A beszélgetőtársak Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő, Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke és Makláry Ákos, a KÉSZ elnöke lesznek. A témához kapcsolódó kérdéseket a keszforum@gmail.com címen várják az érdeklődők.

Forrás

A Dr. Batthyány László Orvoskör Egyesület május 16-én délután 5 órakor a Szent Imre Házban tartja összejövetelét. A meghívott előadó Dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója és a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnöke lesz, aki a gyógyszerellátást aktuális problémáiról fog beszélni.

Forrás

Június 10-én Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban rendezik meg az Ez az a nap! Stadion 2023 nevű rendezvény, amelyen többek között a nemzetközi hírű Hillsong UNITED és Matt Maher is fellép. Az esemény célja, hogy Isten örömüzenetét a zenés dicsőítésen keresztül vigyék el a közönségnek. A koncertsorozat további helyszínei a Veszprém Aréna és a horvátországi Pula Aréna lesznek. Budapesten idén nyáron nem lesz hasonló rendezvény.

Forrás

Négynapos Apolló kurzus indul július 5-én Budapesten, a Krisztus Király Missziós Központban. A kurzuson a résztvevők megtanulhatják, hogyan közvetíthetik hatékonyan a Biblia üzeneteit kisközösségekben, órákon, liturgiákon és prédikációk során. A képzés gyakorlati jellegű, és olyanok számára ajánlott, akik olyan „ékesszólóan” akarnak beszélni, mint az Apostolok cselekedetiből ismert Apolló. Jelentkezési határidő május 31. Jelentkezni a Szent András Evangelizációs Iskola honlapján található kérdőív kitöltésével lehet.

Forrás

Az Ars Sacra Alapítvány szervezésében május 20-án és június 11-én Takács Ágoston régész, muzeológus mutatja be a Margit-sziget középkori történetét. A Szabadtéri színpad buszmegállójában induló másfél-két órás program során a szigeten található középkori romokat járják be a résztvevők, és megismerkednek az épületek, lakók történetével, valamint a legfrissebb régészeti kutatások eredményeivel. Jelentkezni az Ars Sacra weboldalán lehet.

Forrás

Jim Blount atya, aki korábbi missziós útjai során sok ezer embert ráébresztett a korunkban zajló szellemi harcban Magyarország küldetésére, az Országos Lelkipásztori Intézet meghívására pünkösdkor ismét hazánkba látogat. Budapesten, a Máriaremetei Kegytemplom parkjában május 27-én 10 órától 10.000 magyar fiatalhoz szeretne szólni. Jim Blount atya arra kérte szervezőket, hogy minden fiatal résztvevő kapjon egy rózsafüzért. Az eseményt szervező Emmánuel Közösség, Szeretetláng Mozgalom és Szociális Testvérek Társasága azt kéri, hogy akinek van nem használt rózsafüzére, vagy újat szeretne ajándékozni, küldje el postán borítékba téve a következő címre: 1525 Budapest, Postafiók 56.

Forrás

Anyák napjához kapcsolódva a család és a gyerekvállalás lesz a témája a május 8-i Szólj be a papnak! estnek a Grundon. Este 7 órától Csűrös-Varga Vanda református, dr. Blázy Árpádné evangélikus lelkész és Takács Gusztáv görögkatolikus pap válaszol a kérdésekre.

Adás

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...