Civil percek, 2023.04.07.

Szerző: | 2023. április 05. | Hírek

III. évfolyam, 14. adás (95.)

A Szólj be a pápának című est lesz április 20-án, csütörtökön este 7 órakor a Párbeszéd Házában. A rendezvényen a résztvevők kérdéseket tehetnek fel Ferenc pápával kapcsolatban, amelyeket a jezsuiták válaszolnak majd meg. A legjobb kérdéseket átadják majd Ferenc pápának a budapesti személyes találkozójuk alkalmával. Ez eseményre regisztrálni a Párbeszéd Háza honlapján lehet.

Forrás

A virágvasárnapot övező hétvégén zömében a közelmúltban alakult Háló közösség 13 fiatalja vett részt a Szent András Evangelizációs Iskola Új élet kurzusán. Ezen az hétvégén a Donum Iskolaközösség és az A! generáció tagjai szolgáltak a résztvevők felé. A Szent András Evangelizációs Iskola egy fiatalokat és felnőtteket képző mobil iskolahálózat, amely evangelizál és kérügmatikus evangelizátorokat képez a Katolikus Egyház számára.

Forrás

Az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének. A kitüntetéssel Solymári Dániel a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatainak érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

Forrás

A Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozott az Aktív Magyarország szemétszedési kezdeményezéséhez, melyben a természetszerető résztvevők egy-egy erdőrészt tisztítanak meg a szeméttől. Sajnos mindig lesz, aki eldobálja a szemetet az erdőben, ezért a Tavaszi nagytakarítás keretében azt kérik a túrázóktól, hogy vigyenek minél nagyobb szemetes zacskót magukkal, és szedjenek össze minél több hulladékot a túra során. Ha valaki egy csoporthoz szeretne csatlakozni, szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon találhat.

Forrás

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének jóvoltából került a múlt hét pénteken a Wojtyla Barátság Központ százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő gondozottja asztalára. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. A Szent Wojtyla Barátság Központ segélyszervezet Kecskeméten működik, keresztény alapértékekre, mindenekelőtt az Evangéliumra, illetve Szent János Pál tanítására épül.

Forrás

A Salgótarjáni utcai zsidó temető történetét mutatják be a Nemzeti Örökség Intézet jóvoltából az Ars Sacra Fesztivál keretein belül április 20-án, csütörtökön 10 órakor kezdődő sétán. A temető 1874-ben nyílt meg és húsz évig volt Pest egyetlen működő izraelita temetője. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumok gazdagítják a mauzóleumokat és síremlékeket. A Salgotarjáni utcai zsidó temetőben temették át a budapesti gettó halottainak többségét is. Az eseményre való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az ars-sacra@ars-sacra.hu email címen lehet megtenni.

Forrás

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara lesz a „Jóléti állam, vagy Közjó?” előadássorozat következő állomása. Az április 24-én, hétfőn délután megrendezésre kerülő beszélgetés során az oktatásról fejti ki a nézeteit Dr. Baritz Sarolta Laura domonkosrendi szerzetesnővér és Dr. Pogátsa Zoltán a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. A meghívott vendégek ezúttal Kőrösiné dr Merkl Hild és Ercse Krisztina lesznek. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz között regisztrálni a KETEG és az Új Egyenlőség online társadalom elméleti magazin oldalán egyaránt lehet.

Forrás

Híreink végén felhívjuk hallgatóink szíves figyelmét, hogy az egyháznak felajánlott személyi jövedelemadó egy százaléka mellett ne feledkezzenek meg a civil szervezetek számára is rendelkezni befizetett személyi jövedelemadójuk egy százalékáról. Ezzel Önök is részesei lehetnek a szervezetek által végzett pótolhatatlan munkának. Rendelkezés kitöltése előtt érdemes tájékozódni a kiválasztott szervezet honlapján vagy az adóhatóság oldalán arról, hogy a választott alapítvány vagy egyesület rendelkezik-e a szükséges jogosultsággal.

Adás

A szerzőről

A Tanítványok.hu oldal a hit alapú civil szervezetek, lelkiségi mozgalmak és közösség híroldala; az Egyház társadalmi tanításával kapcsolatos cikkek gyűjtőhelye és publikációs felület keresztény lelkületű írások alkotóinak.

Legfrisebb

Útkeresés ’24-’25

Útkeresés ’24-’25

Az Útkeresés Háza segíti a közösség tagjait egy mélyülő istenkapcsolat és a hiteles, szabadon megélt emberi kapcsolatok felé. Célja, hogy a fiatalok a lelkiségi és önismereti témákkal való foglalkozás során felfedezzék benső erőforrásaikat, amikből meríteni tudnak az...

Júniusi Háló-S4 Hírlevél

Júniusi Háló-S4 Hírlevél

A Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4  (1052, Bp, Semmelweis u. 4.) programajánló hírlevelét rendszeresen küldjük ki azoknak, akik már jártak valamelyik rendezvényükön, és kérték a feliratkozást. Hírlevelünkre ITT tud feliratkozni...

Civil percek #127 (2024.06.08)

Civil percek #127 (2024.06.08)

Július 26-ig lehet jelentkezni a Hittel az Egyetemen Keresztény Gólyatáborra. Az idén augusztus 5-e és 10-e között megrendezésre kerülő HEGY célja, hogy támogassa a keresztény értelmiségi fiatalokat egyetemi éveik kapujában. A tábor résztvevői a szórakoztató és lelki...

A KIDS Kupa 31. labdajáték versenye: Forró napokon, kemény küzdelmek

A KIDS Kupa 31. labdajáték versenye: Forró napokon, kemény küzdelmek

Forró, napsütéses május végi futballmérkőzésekkel indult a 31. KIDS (Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége) Kupa labdajáték versenyeinek sorozata, amely az idei tanév utolsó rendezvénye volt. Az eredetileg háromnaposra tervezett verseny, sajnos technikai problémák...

„Mellettük állunk”

„Mellettük állunk”

A Csak Egyet Szolgálat Támogatói programjainak keretein belül különleges lehetőségek nyílnak meg. A szervezet munkatársai köszönik mindenkinek, aki hozzájárul, hogy a vendégek a számukra legfontosabb formában jussanak segítséghez. Az előző hónap folyamán 11 új...