tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Civil percek, 2023.04.07.

Szerző: | 2023. április 05. | Hírek

III. évfolyam, 14. adás (95.)

A Szólj be a pápának című est lesz április 20-án, csütörtökön este 7 órakor a Párbeszéd Házában. A rendezvényen a résztvevők kérdéseket tehetnek fel Ferenc pápával kapcsolatban, amelyeket a jezsuiták válaszolnak majd meg. A legjobb kérdéseket átadják majd Ferenc pápának a budapesti személyes találkozójuk alkalmával. Ez eseményre regisztrálni a Párbeszéd Háza honlapján lehet.

Forrás

A virágvasárnapot övező hétvégén zömében a közelmúltban alakult Háló közösség 13 fiatalja vett részt a Szent András Evangelizációs Iskola Új élet kurzusán. Ezen az hétvégén a Donum Iskolaközösség és az A! generáció tagjai szolgáltak a résztvevők felé. A Szent András Evangelizációs Iskola egy fiatalokat és felnőtteket képző mobil iskolahálózat, amely evangelizál és kérügmatikus evangelizátorokat képez a Katolikus Egyház számára.

Forrás

Az Apostoli Szentszék legrégebbi, világi személyeknek adható kitüntetését adományozta Ferenc pápa Solymári Dánielnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjének. A kitüntetéssel Solymári Dániel a Szentatya és a Szentszék nemzetközi kapcsolatainak érdekében végzett kiemelkedő munkáját, elsősorban a nemzetközi segélyezés és a humanitárius diplomácia terén elért eredményeit ismerte el Ferenc pápa.

Forrás

A Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozott az Aktív Magyarország szemétszedési kezdeményezéséhez, melyben a természetszerető résztvevők egy-egy erdőrészt tisztítanak meg a szeméttől. Sajnos mindig lesz, aki eldobálja a szemetet az erdőben, ezért a Tavaszi nagytakarítás keretében azt kérik a túrázóktól, hogy vigyenek minél nagyobb szemetes zacskót magukkal, és szedjenek össze minél több hulladékot a túra során. Ha valaki egy csoporthoz szeretne csatlakozni, szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon találhat.

Forrás

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének jóvoltából került a múlt hét pénteken a Wojtyla Barátság Központ százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő gondozottja asztalára. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. A Szent Wojtyla Barátság Központ segélyszervezet Kecskeméten működik, keresztény alapértékekre, mindenekelőtt az Evangéliumra, illetve Szent János Pál tanítására épül.

Forrás

A Salgótarjáni utcai zsidó temető történetét mutatják be a Nemzeti Örökség Intézet jóvoltából az Ars Sacra Fesztivál keretein belül április 20-án, csütörtökön 10 órakor kezdődő sétán. A temető 1874-ben nyílt meg és húsz évig volt Pest egyetlen működő izraelita temetője. A zsidó szimbólumok és a magyar népi motívumok gazdagítják a mauzóleumokat és síremlékeket. A Salgotarjáni utcai zsidó temetőben temették át a budapesti gettó halottainak többségét is. Az eseményre való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az ars-sacra@ars-sacra.hu email címen lehet megtenni.

Forrás

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara lesz a „Jóléti állam, vagy Közjó?” előadássorozat következő állomása. Az április 24-én, hétfőn délután megrendezésre kerülő beszélgetés során az oktatásról fejti ki a nézeteit Dr. Baritz Sarolta Laura domonkosrendi szerzetesnővér és Dr. Pogátsa Zoltán a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. A meghívott vendégek ezúttal Kőrösiné dr Merkl Hild és Ercse Krisztina lesznek. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz között regisztrálni a KETEG és az Új Egyenlőség online társadalom elméleti magazin oldalán egyaránt lehet.

Forrás

Híreink végén felhívjuk hallgatóink szíves figyelmét, hogy az egyháznak felajánlott személyi jövedelemadó egy százaléka mellett ne feledkezzenek meg a civil szervezetek számára is rendelkezni befizetett személyi jövedelemadójuk egy százalékáról. Ezzel Önök is részesei lehetnek a szervezetek által végzett pótolhatatlan munkának. Rendelkezés kitöltése előtt érdemes tájékozódni a kiválasztott szervezet honlapján vagy az adóhatóság oldalán arról, hogy a választott alapítvány vagy egyesület rendelkezik-e a szükséges jogosultsággal.

Adás

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...