Civil percek #111 (2024.01.27.)

Szerző: | 2024. január 26. | Hírek

A farsangi mulatságok, közösségi rendezvények teremtéstudatossá tételére hívja fel a figyelmet a Naphimnusz Egyesület közösségi oldalán. A bejegyzés hasznos és praktikus tippekkel látja el a szervezőket, hogy ezek a hagyományos események is zöldebbé váljanak. Ezekből idézünk: A fenntarthatóság jegyében helyi termelők termékei, saját készítésű sütemények kerüljenek az asztalokra. A dekoráció készüljön természetes anyagokból, a jelmezek pedig már meglévő ruhadarabokból, de a jelmezek csereberéje is jó megoldás. Az italok esetében is jó választás az újrahasználható vagy könnyen lebomló csomagolású termékek beszerzése, de az üdítők és italok helyben is készíthetők. A Naphimnusz Egyesület weboldalán és Facebook-oldalán további ötleteket és tippeket találnak az érdeklődők a teremtéstudatos farsangi rendezvények szervezéséhez. A szervezet arra ösztönzi a közösségeket és egyéneket, hogy a farsangi időszakot ökológiai lábnyomuk csökkentésének lehetőségeként használják fel, és az ünnepi készülődés során mindig tartsák szem előtt a fenntarthatóság szempontjait.

Forrás

104 éve született Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója. Ez alkalomból rövid videó-összeállítást tett közzé a Fokoláre Mozgalom. A youtube-on megtekinthető kisfilm az alapító életének fontos eseményeit foglalja össze.

A Hídépítők Egyesülete 13 éve minden évben egy-egy Nepomuki Szent János szobrot állít az országban. Idén az újonnan épült Ipoly-hídhoz keres már meglévő, felújításra szoruló szobrot, amelyet a helyreállítás után állítana fel, vagy meglévő szobrot, amiről másolatot készíthet. Az egyesület azt kéri, hogy aki tud ilyen szoborról, jelezze az orosz.karoly@hid.hu email címen.

Fotópályázatot hirdetetett fennállásának 35 éves jubileumára a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A fotópályázat célja a nagyközönség számára bemutatni a KÉSZ változatos és színes evangelizációs tevékenységét. Pályázni Hit, Kapcsolat és Szolgálat kategóriában lehet. A fotók beküldési határideje február 20. A részletekről az egyesület honlapján szerezhetnek információk az érdeklődők.

Forrás

Emberhalász Találkozót tartanak február 7-én este 6 órától Budapesten a 8. kerületi Horváth Mihály téri plébánián. Szeretettel várják a Városmisszió a korábban végzett szemináriumi tagjait és mindazokat, akik a misszió után érdeklődnek. Az alkalom témája a 10 éves jubileumát ünneplő Imádság Háza lelkülete lesz. Az esten lesz dicsőítés, tanítás és kiscsoportos beszélgetés. A közös együttlétet agapé zárja majd.

Forrás

Farsangi lelki túrát szervez a Viator Túracsapat február 11. vasárnap 1 órakor. A gyalogosan bejárt fizikai út mentén csendes egyéni, valamint közös gyakorlatokból álló lelki út ad keretet és segítséget a résztvevőknek az elmélyülésre. Aki erre igényt tart, lesz mód a gondolatok, tapasztalatok egymással való megosztására is. A táv körülbelül 9 kilométer, a szintemelkedés nagyjából 300 méter. Találkozás a Hűvösvölgyi busz-villamos végállomáson lesz, a túra vége fél hat körül várható ugyanott. A szervezők kérik, aki jönne az időjárásnak és útviszonyoknak megfelelő, réteges meleg ruházatban érkezzen, legyen nála meleg innivaló, ennivaló, fej- vagy zseblámpa.

A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő „Házasság Hete” rendezvénysorozat keretében idén különleges eseményre kerül sor Budapest szívében. A „Szólj Be a Papnak” című interaktív fórumot a Scruton V.P. helyszínen rendezik meg, ahol a résztvevők a modern családi élet kihívásait vitathatják meg. A rendezvény fő témája a család és házasság aktualitásai, különös tekintettel arra, hogy milyen szerepet játszanak a társadalmi nyomás, a kedvezményes hitelek, és a lelkészek tanácsai a családalapításban. A beszélgetés során érintik a gyermekvállalás dilemmáit, a házasság tartósságát és a szingliség modern társadalmi helyzetét. Meghívott vendégek: Csűrös-Varga Vanda, református lelkész és családterapeuta, Kocsis Tamás, görögkatolikus pap és Sterczer Hilda, hegymászó és a Hópárduc Alapítvány vezetője. Ez az esemény a 17. Házasság Hetének részeként zajlik, melynek idei mottója: „Állandó megújulásban”. A Scruton Budapesten az 5. kerületben Veres Pálné u. 12. szám alatt található.

Forrás

Önök a hit alapú civil szervezetek és lelkiségi mozgalmak híreit, a Civil perceket hallották, Pulai Zsoltnak, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom irodavezetőjének szerkesztésében. A most elhangzott és a korábbi híreket megtalálják a tanitvanyok.hu oldalon.

Adás: 2024.01.27. 9:50

A szerzőről

A Tanítványok.hu oldal a hit alapú civil szervezetek, lelkiségi mozgalmak és közösség híroldala; az Egyház társadalmi tanításával kapcsolatos cikkek gyűjtőhelye és publikációs felület keresztény lelkületű írások alkotóinak.

Legfrisebb

Civil percek #115 (2024.02.24)

Civil percek #115 (2024.02.24)

Civil percek: a hit alapú civil szervezetek és lelkiségi mozgalmak hírei egy helyen forrásmegjelölésekkel.

Zarándok Akadémia 3 – ÚTON

Zarándok Akadémia 3 – ÚTON

A Zarándok Akadémia helyszíne a Pannonhalmi Apátság volt, ahol szakértők a zarándokturizmus jövőjét vitatták meg inspiráló környezetben.

A pedofília megítélése

A pedofília megítélése

A pedofília megítélése a Katolikus Egyház részéről, kiemelve az emberi méltóság és gyermekvédelem fontosságát az erkölcsi tanításban.

Civil percek #114 (2024.02.17)

Civil percek #114 (2024.02.17)

Civil percek: a hit alapú civil szervezetek és lelkiségi mozgalmak hírei egy helyen forrásmegjelölésekkel.