tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Katolikus Nőszervezetek Világszövetségének közgyűlése Assisiben

Szerző: | 2023. május 31. | Hírek

2023. május 13. és május 20. között zajlott a Katolikus Nőszervezetek Világszövetségének (WUCWO) világtalálkozóval egybekötött közgyűlése az olaszországi Assisi városában, melynek témája: „A WUCWO asszonyai, mint az emberi testvériség és világbéke művészei”.

A találkozót a résztvevők számára tartott pápai audiencia nyitotta meg Rómában, ahol a Szentatya üzenetet fogalmazott meg a világ női számára: Arra kérte a résztvevőket, hogy hallgassák meg világunk jajkiáltásait. A katolikus nők világszerte arra kaptak meghívást, hogy a szívükben lévő béke által építsék a békét a világban.

A WUCWO 2005 óta a Szentszék által Krisztushívők Nyilvános Társasága rangra emelt szervezet, ami a világszerte működő, nőket képviselő katolikus szervezeteket tömöríti. A közgyűlésen Assisiben 832 nő vett részt a WUCWO 67 tagszervezetéből és 38 országból, minden kontinensről.  A KALÁSZ teljes jogú tagja a szervezetnek, szavazati joggal.

A közgyűlés során a küldöttek jóváhagytak azokat a célkitűzéseket, amelyek a következő négy évben vezetni fogja a szervezetet, azzal a szívükben lévő kívánsággal, hogy továbbra is lépéseket tegyenek a világ minden részén élő nők méltóságának és a társadalomban való részvételének előmozdítása érdekében.

Az elfogadott célkitűzések a következők:

  1. A WUCWO megszilárdítja, fejleszti és kiterjeszti a nők világ figyelőközpontját (World Women’s Observatory-t WWO)
  2. Vallásszabadság: a testvériség és a béke útjának alapja (FT 279).
  3. A világ élelmezési válsága. Gondoskodás közös otthonunkról. Felhívás az ökológiai megtérésre (Laudato Si).
  4. Induljunk el megújult meggyőződéssel a családi szeretet, az anyaság és az apaság örömteli útján.
  5. Építsük a jövőt a migránsokkal és menekültekkel együtt.
  6. „Mindenki részvétele elidegeníthetetlen egyházi elkötelezettség” (Ferenc pápa): Szinodalitás. A nők képzése és részvétele.

Tisztújítás is zajlott: a WUCWO új elnöke a mexikói Monica Santamarina. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyarországot képviselő KALÁSZ küldöttet, Csehné Vadnai Borbálát megválasztották a WUCWO európai régióért felelős alelnökének.

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...