Civil percek #106 (2023.12.23.)

Szerző: | 2023. december 21. | Hírek

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület 2022 tavasza és 2023 novembere között a Zöld Út Konzorcium tagjaként helyi teremtésvédelmi körök létrehozásának és működésének elősegítésében vállalt szerepet. Ezek a csoportok aktívan tevékenykedtek a teremtett világ védelme érdekében, különös figyelmet fordítva a hulladékkezelésre, hulladékcsökkentésre és a körforgásos gazdaság elveinek népszerűsítésére. A projekt keretében szemléletformáló foglalkozásokat, tudásátadó és programsorozatokat valósítottak meg. Emellett két új weboldal is létrejött, melyek a közösségek környezetvédelmi tevékenységét segítik, és a projekt során több mint tucatnyi aktív teremtésvédelmi munkát végző közösséggel sikerült kapcsolatot létesíteni.

Forrás

Az idén ünneplik centenáriumukat a Magyarországi Szerzetesi Iskolák Diákszövetségei. (Címlapképünkön) December 16-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán megrendezett konferencián Máté-Tóth András, magyar teológus és vallástudós, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítója, egykori piarista diák számolt be arról a kutatásról, amelynek célja a szerzetesi nevelés lényegének megértése és továbbörökítése volt. Strommer Pál, a Magyar Piarista Diákszövetség elnöke, a kutatás eredményeire hivatkozva hangsúlyozta, hogy a szerzetesi iskolák a sokféleség iskolái, ahol az általános jellemzők mellett tetten érhetők a megkülönböztető sajátosságok is.

Forrás

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújul Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember felmászott a kereszt tetejére, ahonnan a lezuhant, és szörnyethalt. A felújítási munkálatok nemes lelkű felajánlók támogatásával valósul meg.

Forrás

A Búzaszem Alapítvány is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, mely arra kéri a szülőket, hogy ne ajándékozzanak okostelefont gyermeküknek karácsonyra. A felhívás többek között hangsúlyozza, hogy az okostelefon használata legalább 14 éves korig kockázatos, míg a közösségi médiát 16 éves korig érdemes elkerülni. Az okostelefon zavarhatja a pihenést és az egészséges alvási szokások kialakítását, korai használata akadályozhatja az erős családi kötelékek és a kortárs befolyás elleni ellenálló képesség kialakulását. A túl korai okostelefon használat az értékes gyermekévek elpazarlásához vezethet, ezért a Búzaszem Alapítvány arra ösztönzi a szülőket, hogy válasszanak inkább más típusú ajándékokat, melyek támogatják a gyermekük egészséges fejlődését és kreativitását.

Forrás

Idén is megrendezik a GLS Vezetői Konferenciát. A 2024-es jubileumi eseményen világhírű vezetők és vezetéssel foglalkozó szakemberek előadásait hallgathatják a résztvevők március 22-én és 23-án Budapesten.

Forrás

A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban három együttes előadásában csendül fel a „Jézus” című Musical-oratórium. A lenyűgöző koncertet 2024. január 6-án rendezik meg délután 4 órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Izaiás próféta szavaival hirdették meg a közelmúltban a 18. Ars Sacra Fesztivált. Az Ars Sacra Fesztivál célja, hogy művészeti programjain keresztül a jelen embere találkozzon a hitből felépülő hagyományos zsidó-keresztény európai kultúrával. „Az igazság békét teremt” mottóval megrendezésre kerülő fesztivál szervezői határon innen és túlról is várják azokat a jelentkezőket, akik a fesztivál keretében 2024-ben szeptember 14-e és 22-e között szakrális művészeti programokkal kapcsolódnának az eseménysorozathoz. A felhívás megtalálható a fesztivál hivatalos weboldalán.

Felolvassa: –

Elhangzott Magyar Katolikus Rádióban 2023.12.23.09:50

A szerzőről

A Tanítványok.hu oldal a hit alapú civil szervezetek, lelkiségi mozgalmak és közösség híroldala; az Egyház társadalmi tanításával kapcsolatos cikkek gyűjtőhelye és publikációs felület keresztény lelkületű írások alkotóinak.

Legfrisebb

Civil percek #123 (2024.05.11)

Civil percek #123 (2024.05.11)

„Karrier vagy anyaság – szükségszerű a választás?” címmel tartották meg a Szólj be a papnak! májusi alkalmát a belvárosi Scrutonban, ahol Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Hajdúné Tóth Lívia református lelkipásztor, és Tornya Erika Sacré Coeur nővér...

Civil percek #122 (2024.05.04)

Civil percek #122 (2024.05.04)

Fenntarthatósági tábort szervez a Mária Rádió Alapítvány Terényben augusztus 21-26 között. A tábor célja, hogy a 15 és 20 év közötti korosztályt közelebb hozza az élet valódi értékeihez és a fenntartható életmódhoz. A táborban a gyakorlati és elméleti foglalkozások...

Civil percek #121 (2024.04.27)

Civil percek #121 (2024.04.27)

Önkéntes segítők jelentkezését várják a 2024-es HEGY Keresztény Gólyatábor csapatába. Az augusztus 5 és 10-e között megrendezésre kerülő táborba olyan 19-25 év közötti helyszíni önkénteseket jelentkezését várják, akik kedvet éreznek magukban kiscsoportok vezetésére,...

Civil percek #124 (2024.05.18)

Civil percek #124 (2024.05.18)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége április 26 és 28-a között tartotta éves küldöttgyűlését Balassagyarmaton, amelyen egyben a szervezet alapításának 35. évfordulójáról is megemlékeztek. Az eseményen a Keresztény Értelmiségi Kör, valamint a beregszászi és...