tanitvanyok-logo2
0%
Állapotjelző bezárása

Civil percek, 2023.04.14.

Szerző: | 2023. április 14. | Hírek

III. évfolyam, 15. adás (96.)

A MEÖT Székházban április 22-én, szombaton 9 és 14 óra között tartják a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának szakmai napját és közgyűlését. A regisztráció 9 órakor kezdődik, míg a szakmai program és közgyűlés 10 és 14 óra között zajlik. A részvételi szándékot április 17-ig lehet jelezni a komt.hu oldalon található módokon.

Forrás

Dr. Laurinyecz Mihály atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának erkölcsteológia tanszékvezetője lesz a Naphimnusz Műhely áprilisi alkalmának vendége. Az április 18-i téma a szociális bűn lesz, mint a közösségi, intézményi cselekvés egyik lehetséges, negatív következménye. A beszélgetés folyamán az erkölcsi felelősségére tekintenek rá az előadók. A Naphimnusz Műhelyt a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolában tartják Budapesten a belvárosi Piarista köz 1. szám alatt április 18-án este 6 órakor.

Forrás

A Szólj be a pápának című est lesz április 20-án, csütörtökön este 7 órakor a Párbeszéd Házában. A rendezvényen a résztvevők kérdéseket tehetnek fel Ferenc pápával kapcsolatban, amelyeket a jezsuiták válaszolnak majd meg. A legjobb kérdéseket átadják majd Ferenc pápának a budapesti személyes találkozójuk alkalmával. Ez eseményre regisztrálni a Párbeszéd Háza honlapján lehet.

Forrás

A Magyar Cserkészszövetség idén is csatlakozott az Aktív Magyarország szemétszedési kezdeményezéséhez, melyben a természetszerető résztvevők egy-egy erdőrészt tisztítanak meg a szeméttől. Sajnos mindig lesz, aki eldobálja a szemetet az erdőben, ezért a Tavaszi nagytakarítás keretében azt kérik a túrázóktól, hogy vigyenek minél nagyobb szemetes zacskót magukkal, és szedjenek össze minél több hulladékot a túra során. Ha valaki egy csoporthoz szeretne csatlakozni, szemétszedő túrákat a tavaszinagytakaritas.hu oldalon találhat.

Forrás

A Viator Egyesület tavaszi szemlélődő túrát szervez április 23-án, vasárnap, a Városligetben. A túra során lehetőség nyílik megfigyelni a tavasz bontakozását, és így újra kapcsolódni a természethez és a Természetfelettihez. A sétát bevezető instrukciók és ima előzi meg, majd a résztvevők az elhangzott instrukciók alapján egyénileg is folytathatják az útvonalat. A sétát vezetett reflexió zárja, majd szünet és közös falatozás következik. Az egyesület további programjaihoz is csatlakozni lehet, mint például az egyesületi megbeszélés vagy az Élő kövek nemzetközi on-line ima. Részletek a Viator Egyesület honlapján olvashatók.

Forrás

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara lesz a „Jóléti állam, vagy Közjó?” előadássorozat következő állomása. Az április 24-én, hétfőn délután megrendezésre kerülő beszélgetés során az oktatásról fejti ki a nézeteit Dr. Baritz Sarolta Laura domonkosrendi szerzetesnővér és Dr. Pogátsa Zoltán a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. A meghívott vendégek ezúttal Kőrösiné dr Merkl Hild és Ercse Krisztina lesznek. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz között regisztrálni a KETEG és az Új Egyenlőség online társadalom elméleti magazin oldalán egyaránt lehet.

Forrás: a szervező közlése

Ferenc pápa látogatására készülve Isten irgalmasságának hírnöke címmel beszélget a Budai Polgári Szalonban Gájer László atyával Pálffy László matematikus április 26-án este 6 órakor. Helyszín: Budapest, 1. kerület, Fő utca 28.

Forrás: a szervező közlése

„Eligazodni a zűrzavarban – Bűn és erény az erkölcsi zűrzavar korában” címmel rendezik a Párbeszéd Házában május 20-án The Trinity Forumot. A Forum célja a vezető gondolkodók és gondolkodó vezetők összekapcsolása, hogy közösen vitassák meg a nagy gondolkodók és a résztvevők véleményét az erkölcs, az erény és a bűn kérdéseiről. A részvétel a KEVE.org oldalon keresztül történő jegyvásárlással lehetséges.

Forrás

A szerzőről

Legfrisebb

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Civil percek #101. (2023.11.18.)

Kaposvár adott otthont a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt közös rendezvényének, amely a „Teremtett világ és az emberi élet tisztelete” címmel zajlott a püspöki székházban november 9-én. Az eseményen Juhász Hajnalka országgyűlési...

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

KLEBELSBERG KUNO NAPOK 2023’

2023. november 18 - 19 A Klebelsberg Kuno Emléktársaság alapításának 23. évében, Pesthidegkút egykori lakója, a néhai vallás- és közoktatásügyi miniszter emlékére, - aki 1875. november 13-án született és akinek kastélyát 2016/17 években újította fel az állam –...

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

Ünnepre készül a lelkünk is – Gospel Karácsony 2023.

2023 december 8-án Szegedre, 11-én Veszprémbe érkezik a Virginia State Gospel Chorale, Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa. A 25 fős csapatot zenekar kíséri élőben, valamint csatlakozik hozzájuk David Bratton világhírű szólista is, aki több mint 52 héten át...

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Hétvégén kezdődik a XVII. Ars Sacra Fesztivál!

Idei mottónk: „Keresd a békét!” (Zsolt 34,15)

Immáron tizenhetedik alkalommal a patinás őszi fesztivál újabb ízelítőt nyújt kultúránk szakrális kincseiből. Klasszikus és jazz koncertek, kiállítások, színházi és irodalmi estek, séták, filmvetítések, gyerekprogramok, nyitott templomok színesítik a fesztivál kilenc napját 88 településen, határon innen és túl.
Nagy művészeink mellett több fiatal tehetség előadásával kereshetjük a békét önmagunkkal, embertársainkkal és a teremtett világgal!

Kiemelt partnerünk Miskolc városa, akik 46 programmal csatlakoztak a fesztiválhoz, Bakonybél, akik Szent Gellért bakonybéli remeteségbe érkezésének 1000. évfordulóját ünneplik, valamint Nagyszeben, akik először szerepelnek a fesztiválon, három nyelven megszólítva az ott élő többnyelvű lakosságot.
A fesztivál több, mint 400 programja ingyenesen várja látogatóit
szeptember 16-24 között!
Részletes program: www.ars-sacra.hu

Mi a teremtésvédelem?

Mi a teremtésvédelem?

Teremtésvédelemről akkor beszélhetünk, ha nem elsősorban azért óvjuk és gyógyítjuk a természetet mert ezzel magunkat védjük: ezt a józan paraszti eszünkkel is így kellene tennünk. A teremtésvédelem nem egyszerűen okosság – több annál! Nem is elsősorban azért óvjuk és...

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Civil percek #102 (2023.11.25.)

Vízió hétvégét szervez a Szent András Evangelizációs Iskola november 24-e és 26-a között az A! Generáció ifjúsági képzés résztvevőinek. A hétvége célja, hogy segítséget nyújt kialakítani a fiataloknak személyes víziójukat saját életükről és szolgálatukról. A program...